Kritik mot svag lansering av kvarkavaccin

Kritik mot svag lansering av kvarkavaccin

I senaste utgåvan av Tidningen Ridsport intervjuas Intervaccs styrelseordförande Björn Sjöstrand, statsveterinär Gittan Gröndahl och en av IVAGs medlemmar, Camilla Ramfelt McCarthy. Åsikterna kring den tröga försäljningen av Strangvacc, går isär.

– Om det finns en sjukdom som sprider sig och ett vaccin att använda, så kan jag inte förstå dem som inte väljer att skydda sin häst, menar Gittan Gröndahl som tror att den svaga efterfrågan på kvarkavaccinet beror på en tröghet hos hästägare.

Gittan Gröndahl hoppas på att det inte ska behövas några stora utbrott av kvarka för att vaccineringen ska komma igång.

Björn Sjöstrand förstår att det finns en stor frustration över att det tar tid med lanseringen men hänvisar till att Strangvacc är en ny produkt på en ny marknad.
– Vi måste bygga upp en trygghet kring produkten och hur den ska användas, liksom sprida kunskap om hur vanligt förekommande, smittsam och allvarlig kvarka är för hästar, säger han.

En aktieägare i IVAGs arbetsgrupp, Camilla Ramfelt McCarthy, pekar på två orsaker till att vaccinet hittills sålts i så liten omfattning. Ett skäl till det svaga intresset är hur vaccinet beskrivs i FASS, ett annat är den bristfälliga kommunikationen till kund.

Inte nått fram till köparna
Camilla är inte alls förvånad över att så få hittills valt att vaccinera eftersom hästägarna inte ens identifierats av bolaget som köpare av vaccinet.
– Ägarna känner varken till vaccinet eller hur effektivt det är. Kvarkavaccinet innebär att historia skrivs, men nu måste det kommuniceras ut till hästägarna, och i nuvarande styrelse finns inte den kunskapen om hästvärlden och om marknadsföring som behövs, menar hon.

Camilla är långt ifrån ensam om den åsikten. Närmare 500 andra aktieägare har nu försett IVAG med fullmakt för att rösta fram en ny styrelse på extrastämman som hålls torsdagen den 23 november 2023.

Läs hela artikeln (pdf) här »